Karar verme, Analiz ve Çok Ölçütlü Karar verme Yöntemleri
Karar verme ve Analiz Teknikleri semineri, çalışanlara ve yöneticilere analitik düşünmeyi öğretmek, karar alma sürecini hızlandırmak, karşılaşılabilecek problemleri kalıcı olarak çözmek ve yönetimsel kararları doğru verebilmek amacıyla bir eğitim aracı olarak görülmektedir.
Maliyet Yönetimi
İşletmelerin sürekli değişen pazar koşullarına uyum sağlayabilmesi, küresel pazarlarda rekabet edebilmesi ve stratejik faaliyetlerin desteklene-bilmesi için maliyet süreçleri ile maliyet yapılarındaki değişimlere odaklanan yeni yönetim yaklaşım ve teknikleri geliştirilmiştir. Bu stratejik maliyet ve stratejik yönetim yaklaşım ve yaklaşımları arasında; “Hedef Maliyetleme”, “Ürün Yaşam Seyri Maliyetleme Sistemi”, “TransferFiyatlaması”, “Kıyaslama”, “Kaizen Maliyetleme”, “Faaliyet Temelli Maliyetleme ve Bütçeleme”, “Tam Zamanında Üretim”, “ÇevreMaliyetleri”, “Toplam Kalite Maliyetleri”, “Entelektüel Sermaye”, “Dengeli Puan Kartı ”, “Geriye Dönük Maliyetleme ”, “Değer Mühendisliği”, “Değişim Mühendisliği”, “Simültane Mühendislik”, “Esnek Üretim Sistemleri ”, “Kalite Fonksiyon Göçerimi”, “Kısıtlar Teorisi ”v.b. yöntemler yer almaktadır.
Finansal Yönetim ve finansal okuryazarlık:
Finans biliminde, finans yöneticisinin en temel amacı, firma piyasa değerini ençoklamaktır. Bu kâr maksimizasyonunu da kapsayan bir anlayıştır. Modern bir firmada söz konusu yönetici; finansal analiz ve kontrol, finansal planlama, dönen ve duran varlık yönetimi, sermaye yapısı yönetimi, kâr payı dağıtımı, fon kaynakları bulma ve politikaları oluşturma faaliyetlerine genel olarak hakim olmalıdır.
Finans yönetiminin işlevleri temel açıdan uygun sermaye kaynaklarının temin edilerek rasyonel şekilde yatırımlara transferini kapsamaktadır. Dolayısıyla, finans yönetimi finansman ve yatırım olmak üzere iki ana yönetim alanını içerir. Bu iki işleve uzantı olarak ifade edilebilecek diğer yönetim unsurları işletmenin kar dağıtım politikası ve öte yandan risk yönetimi üzerinedir.
Finansal Okuryazarlığı;
Finansal Bilgi: Bireylerin bütçe, sigorta, tasarruf, yatırım, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, risk, getiri, vade, varlık, borç gibi temel finans kavramları bilmesidir.
Finansal Tutum/Tavır: Bireylerin, parayı dikkatli kullanma, idareli tüketme, gelecek için birikim yapma gibi konularda daha önce yaşadığı çeşitli deneyimler sonucu düzenli bir finansal tavır sergilemeleridir.
Finansal Davranış: Bireylerin, kişisel bütçelerini izlemeleri, dikkatli alışveriş yapmaları, birikimlerini, tasarruflarını ve yatırımlarını, kişisel borç ve kredilerini yönetebilmeleri, kısa ve uzun vadede yatırımlarını değerlendirebilmeleridir.
Bu seminer dizisinde katılımcılara finans yöneticiliği ve risk değerlendirilmesi hakkında bilgi aktarılması hedeflenmiştir.
Risk yönetiminin ana konusu tanımlanan risk türleri için firmaların hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek olayları ve bu olayların ne büyüklükte etki edebileceğini belirleyerek olayların şiddetini veya olma olasılığını azaltacak önlemleri almak veya alınmasını takip etmektir.
Finansal riskler dediğimizde temel olarak;
Gibi risklerden bahsedilmektedir. Bu riskler firmanın faaliyet alanında ve hedeflerine göre farklı büyüklükte olabileceği gibi işletmeden işletmeye farklı şekillerde yönetilmektedir.
Bu paketteki temel amaç, her zaman ya riski yaratmamak ve/veya yaratılan risklerin pozitif ve negatif olanlarının birbirini yok ederek (netleştirerek) doğal yollardan Riskin azalmasını sağlamaktır. Korunma esaslı yaklaşım bu pakettede öncelikli olacaktır.